Αυτό το drone παρακολουθεί ανθρώπινες κραυγές για να σώσει ζωές

105
screenshot 2
©Fraunhofer FKIE Institute

Μια ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο Fraunhofer FKIE της Γερμανίας δημιούργησε ένα drone που μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους που φωνάζουν. Αν και ακούγεται σαν υλικό δυστοπικής φαντασίας, στην πραγματικότητα είναι κάτι που ξεκίνησαν να δημιουργούν για να διευκολύνουν τους πυροσβέστες ή τους τραυματιοφορείς να βρουν επιζώντες μετά από μια φυσική καταστροφή.

«Τα drones μπορούν να καλύψουν μια ευρύτερη περιοχή σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τους διασώστες ή τα εκπαιδευμένα σκυλιά», δήλωσε η Macarena Varela, μία από τις κορυφαίες μηχανικούς του έργου. “Εάν υπάρχει ένα γκρεμισμένο κτίριο, το drone μπορεί να ειδοποιήσει και να βοηθήσει τους διασώστες. Μπορεί να πάει σε μέρη στα οποία δεν μπορούν να πετάξουν ή να φτάσουν άνθρωποι”.

Για να δημιουργήσουν το drone τους, οι ερευνητές ηχογράφησαν αρχικά τις κραυγές, παράγοντας κι άλλους ήχους που μπορεί να κάνει κάποιος όταν χρειάζεται βοήθεια. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν αυτές τις ηχογραφήσεις για να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και τροποποίησαν το λογισμικό για να φιλτράρουν τους ήχους περιβάλλοντος. Η ομάδα χρησιμοποίησε τον τύπο μικροφώνων που μπορείτε να βρείτε στο smartphone σας, κυρίως επειδή ήθελαν να κρατήσουν το drone ελαφρύ και ευέλικτο.

πηγή: engadget.com