Αύξηση στις κακόβουλες επιθέσεις λόγω τηλεργασίας

209

Σύμφωνα με έρευνα της Check Point – που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1800 οργανισμούς κατά το διάστημα: 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 – τουλάχιστον το 40% των κινητών συσκευών στον κόσμο είναι ευάλωτες, ενώ το 2020 το 46% των επιχειρήσεων είχε τουλάχιστον έναν υπάλληλο που κατέβασε μια κακόβουλη εφαρμογή για κινητά, η οποία απείλησε τα δίκτυα και τα δεδομένα.

Η μαζική μετάβαση στην τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αύξησε σημαντικά τις επιθέσεις σε φορητές συσκευές, με αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε φορητές συσκευές. Το 93% αυτών των επιθέσεων προήλθαν από ένα δίκτυο συσκευών, το οποίο προσπαθεί να εξαπατήσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν κακόβουλο υλικό μέσω μολυσμένων ιστότοπων ή διευθύνσεων URL για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια των χρηστών. Δεδομένου ότι το 60% των εργαζομένων θα συνεχίσει να εργάζεται από απόσταση έως το 2024, η ασφάλεια των φορητών συσκευών αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Check Point, τουλάχιστον το 40% των κινητών συσκευών στον κόσμο είναι εγγενώς ευάλωτες λόγω ελαττωμάτων στα chipset τους και χρειάζονται άμεσα patching.

Συχνό κακόβουλο λογισμικό είναι το Mobile Trojans Remote Access (MRATs), τραπεζικά trojan και premium dialers, ενώ συχνά το κρύβουν σε εφαρμογές, που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν πληροφορίες σχετικές με τον COVID-19. Το 2020, σημειώθηκε, για παράδειγμα, αύξηση 15% στον κίνδυνο κλοπής των τραπεζικών διαπιστευτηρίων χρηστών λόγω των αντίστοιχων Trojan.

Κατά το 2020, η Check Point ανακάλυψε μια νέα και εξαιρετικά σημαντική επίθεση, στην οποία οι παράγοντες απειλής χρησιμοποίησαν το σύστημα Mobile Device Management (MDM) μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας για να διανείμουν κακόβουλο λογισμικό σε περισσότερο από το 75% των διαχειριζόμενων φορητών συσκευών της – αξιοποιώντας τη λύση, η οποία προοριζόταν για τον έλεγχο της χρήσης των συσκευών αυτών.

πηγή: imerisia.gr