Άμστερνταμ: η πρώτη 3D-printed γέφυρα από ατσάλι στον κόσμο

55
15 july 3d bridge
©Adriaan De Groot

Η πρώτη ατσάλινη, 3D εκτυπωμένη γέφυρα βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και είναι κατασκευασμένη από 4500 κιλά ανοξείδωτου χάλυβα.

Η γέφυρα MX3D μήκους 12 μέτρων κατασκευάστηκε από τέσσερα εμπορικά διαθέσιμα βιομηχανικά ρομπότ και χρειάστηκε έξι μήνες για την εκτύπωση. Η κατασκευή μεταφέρθηκε στη θέση της πάνω από το κανάλι Oudezijds Achterburgwal στο κέντρο του Άμστερνταμ την περασμένη εβδομάδα και είναι πλέον ανοιχτή για πεζούς και ποδηλάτες.

Περισσότεροι από δώδεκα αισθητήρες που συνδέονται στη γέφυρα θα παρακολουθούν την κίνηση, τους κραδασμούς και τη θερμοκρασία σε όλη τη δομή, όσο οι άνθρωποι περνούν από αυτήν και ο καιρός αλλάζει. Αυτά τα δεδομένα θα τροφοδοτηθούν σε ένα ψηφιακό μοντέλο της γέφυρας.

Οι μηχανικοί θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο για να μελετήσουν τις ιδιότητες του μοναδικού υλικού και να καταλάβουν πότε απαιτείται συντήρηση ή τροποποίηση στη γέφυρα. Ελπίζουν επίσης ότι θα βοηθήσει τους σχεδιαστές να κατανοήσουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χάλυβας με τρισδιάστατη εκτύπωση για μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα οικοδομικά έργα.

πηγή: newscientist.com