Αν έχετε Huawei πρέπει να προσέξετε για τον ιό “Τζόκερ”

323
29811036725 2590fd7eec b

Το κακόβουλο λογισμικό για κινητά με το όνομα “Joker” υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, αποτελώντας διαρκή απειλή για τα smartphone Android. Μόλις μπει στη συσκευή σας, σας εγγράφει αυτόματα σε διάφορες premium συνδρομές για κινητά, αναγκάζοντάς σας να πληρώνετε πολλά χρήματα μηνιαίως χωρίς να το καταλαβαίνετε και χωρίς λαμβάνετε κάποια ειδοποίηση.

Ο ιός συνδέεται εξ αποστάσεως με έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου, ο οποίος φροντίζει ώστε ο ιός να λειτουργεί στο παρασκήνιο του τηλεφώνου σας. Παρόλο που φαίνεται να περιορίζεται σε έως 5 ανεπιθύμητες συνδρομές, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την αλλαγή αυτού του περιορισμού, ανά πάσα στιγμή. Οι εφαρμογές που έχουν μολυνθεί θα ζητήσουν άδεια πρόσβασης στις ειδοποιήσεις σας, τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν για να διαγράψουν επαληθεύσεις SMS που απαιτούνται από τη συνδρομητική υπηρεσία. Επειδή το κακόβουλο λογισμικό “Joker” μεταλλάσσεται συνεχώς και εξελίσσεται σε σχεδόν καθημερινή βάση, είναι δύσκολο να το προβλέψουμε και να το εξαλείψουμε.

Μέχρι τώρα, ο ιός “Joker” κυριαρχούσε κατά κύριο λόγο στο Google Play Store, σε ανυποψίαστες συσκευές Android που τυχαία κάνουν λήψη προβληματικών εφαρμογών. Ωστόσο, φαίνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει πλέον στραφεί και στα τηλέφωνα Huawei. Από το “εμπάργκο” της Huawei το 2019, η εταιρεία δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το Google Play Store στις κινητές της συσκευές. Έτσι, πήρε τα πράγματα στα χέρια της και κατά συνέπεια ανέπτυξε το δικό της AppGallery, ένα ανεξάρτητο κατάστημα εφαρμογών που έκτοτε έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Τώρα, το AppGallery πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την εισροή του φοβερού ιού “Joker”.

πηγή: phonearena.com