Διέρρευσαν 8.4 δις passwords από προηγούμενες παραβιάσεις

90
hacker 1944688 1280

Μια λίστα με κωδικούς πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει σε ένα φόρουμ χάκερ μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες διαρροές όλων των εποχών. Ένα αρχείο κειμένου 100 GB που διέρρευσε από έναν χρήστη σε ένα δημοφιλές φόρουμ χάκερ περιέχει 8,4 δισεκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι έχουν συλλεχθεί πιθανότατα από προηγούμενες παραβιάσεις δεδομένων.

Με βάση τα σχόλια του χρήστη, οι κωδικοί πρόσβασης στη συλλογή κυμαίνονται από 6 έως 20 χαρακτήρες. Οι 8,4 δισεκατομμύρια κωδικοί είναι τεράστιος αριθμός, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν 4,7 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

  1. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο ελεγκτή διαρροών δεδομένων όπου μπορείτε να εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας για να μάθετε εάν ο λογαριασμός σας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί, π.χ το have I been pwned
  2. Εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι ένας από τους λογαριασμούς σας έχει παραβιαστεί, αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας.
  3. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να δημιουργήσετε, να αποθηκεύσετε και να εφαρμόσετε ισχυρούς και ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.
  4. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων σε όλους τους λογαριασμούς, όπου προσφέρεται αυτή η μέθοδος.
  5. Προσέξτε για αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” μέσω των οποίων οι εισβολείς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσε για να σας εξαπατήσουν.

πηγή: techrepublic.com