Είναι τα AirTags κίνδυνος για την ιδιωτικότητα;

153
apple airtags concept images

Τα AirTags είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αν χάνετε συχνά τα πράγματά σας ή φοβάστε ότι θα τα χάσετε. Ο τρόπος που λειτουργούν όμως, δηλαδή το γεγονός ότι οποιοδήποτε iPhone μπορεί να αναγνωρίσει το AirTag σας και να επικοινωνήσει μαζί σας για να σας δώσει το αντικείμενο που χάσατε, ίσως σας εκθέτει σε κινδύνους. Τα AirTags είναι μικροσκοπικά και μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητα ακόμη και σε ένα σακίδιο, κάτι που είναι υπέροχο αν θέλετε απλά να παρακολουθείτε το σακίδιο σας. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει ένα άλλο άτομο, έχοντας κακές προθέσεις, το μικρό μέγεθος των AirTags μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Φανταστείτε ότι κάποιος ήθελε να μάθει ακριβώς πού πηγαίνετε ανά πάσα στιγμή και πού ακριβώς ζείτε. Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο κάποιος λοιπόν έχει ένα AirTag και ξέρει μόνο ένα πράγμα: ότι δεν έχετε iPhone. Αν έχετε iPhone, η Apple έχει φροντίσει να υπάρχει περισσότερη προστασία αν βρεθείτε με ένα AirTag που δεν σας ανήκει, καθώς θα λάβετε μια ειδοποίηση εάν το AirTag ενός ξένου αρχίσει να κινείται μαζί σας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, εάν είστε χρήστης Android, δεν λαμβάνετε καμία ειδοποίηση στο τηλέφωνό σας αν βρεθείτε με AirTag που δεν σας ανήκει. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένα AirTag θα προσπαθήσει να δώσει σήμα ότι βρίσκεται κάπου που δεν θα έπρεπε, είναι βγάζοντας έναν ελαφρύ ήχο για 15 δευτερόλεπτα, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο μετά από 3 ημέρες. Αν υποθέσουμε ότι ο ήχος δεν θα ακουστεί, τότε για έναν ολόκληρο χρόνο (μέχρι να τελειώσει η μπαταρία του AirTag) θα μπορούσατε να είστε εκτεθειμένοι σε κάποιον που σας παρακολουθεί.

Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε, προς το παρόν, καθώς η Apple έχει εξοπλίσει κάθε AirTag με έναν μοναδικό σειριακό αριθμό τυπωμένο φυσικά στο AirTag (μπορείτε να το δείτε μόλις αφαιρέσετε την μπαταρία). Επιπλέον, μπορείτε επίσης να κρατήσετε ένα AirTag κοντά σε ένα τηλέφωνο με τεχνολογία NFC και θα εμφανιστεί ένας σύνδεσμος που θα σας δείχνει τον σειριακό αριθμό αυτού του AirTag. Στη συνέχεια, με δικαστική απόφαση, η Apple θα μπορούσε να αποκαλύψει σε ποιον έχει καταχωρηθεί το AirTag και θα μπορούσαν να υπάρξουν τρομερές συνέπειες μετά από αυτό.

πηγή: phonearena.com