Εμφύτευμα εγκεφάλου μεταφράζει σκέψεις σε κείμενο με ακρίβεια 94%

315
brainimpantdevice
©F. Willett et al., Nature, 2021, Erika Woodrum

Ένας άνδρας που έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω, λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού που υπέστη το 2007, έδειξε ότι μπορεί να επικοινωνήσει τις σκέψεις του, χάρη σε ένα σύστημα εμφυτεύματος εγκεφάλου που τις μεταφράζει σε πραγματικό κείμενο.

Η συσκευή – μέρος μιας μακροχρόνιας ερευνητικής συνεργασίας που ονομάζεται BrainGate – είναι μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ερμηνεύει τα σήματα νευρικής δραστηριότητας που παράγονται κατά τη διάρκεια της γραφής. Σε αυτή την περίπτωση, ο άνδρας – που ονομαζόταν T5 στη μελέτη και ο οποίος ήταν 65 ετών τη στιγμή της έρευνας – δεν έγραφε καθόλου, καθώς το χέρι του, μαζί με όλα του τα άκρα, είναι σε παράλυση εδώ και αρκετά χρόνια.

Αλλά κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο άνδρας συγκεντρώθηκε σαν να έγραφε – ουσιαστικά, σκεφτόμενος ότι έγραφε τα γράμματα με ένα φανταστικό στυλό και χαρτί. Καθώς το έκανε αυτό, τα ηλεκτρόδια που εμφυτεύτηκαν κατέγραψαν σήματα της εγκεφαλικής του δραστηριότητας, τα οποία στη συνέχεια ερμηνεύτηκαν από αλγόριθμους που τρέχουν σε έναν εξωτερικό υπολογιστή, αποκωδικοποιώντας όσα έγραφε νοητικά το στυλό του Τ5, οι οποίες εντόπιζαν νοερά τα 26 γράμματα του αλφαβήτου και μερικά βασικά σημεία στίξης .

«Αυτό το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τόσο την πλούσια νευρική δραστηριότητα που καταγράφεται από τα ενδοφλοιώδη ηλεκτρόδια όσο και τη δύναμη των γλωσσικών μοντέλων που, όταν εφαρμοστούν στα νευρικά αποκωδικοποιημένα γράμματα, μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορο και ακριβές κείμενο», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Frank Willett, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σε δοκιμές, ο άνδρας κατάφερε να επιτύχει ταχύτητες γραφής 90 χαρακτήρων ανά λεπτό (περίπου 18 λέξεις ανά λεπτό), με περίπου 94% ακρίβεια (και έως 99% ακρίβεια με ενεργοποιημένη την αυτόματη διόρθωση).

πηγή: sciencealert.com