Εμφύτευμα εγκεφάλου προσφέρει τεχνητή όραση σε τυφλή γυναίκα

108
gomezvisualprosthesis 1024 (1)
©John A. Moran Eye Center at the University of Utah

Χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο, μια τυφλή γυναίκα κατάφερε να αντιληφθεί δισδιάστατα σχήματα και γράμματα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Οι αμερικανοί ερευνητές πίσω από αυτή τη φαινομενική πρόοδο δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους, παρουσιάζοντας ευρήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο βοηθάμε τα άτομα χωρίς όραση να δουν ξανά.

Σε ηλικία 42 ετών, η Berna Gomez ανέπτυξε τοξική οπτική νευροπάθεια, μια επιβλαβή ιατρική κατάσταση που κατέστρεψε γρήγορα τα οπτικά νεύρα που συνδέουν τα μάτια της με τον εγκέφαλό της. Στη συνέχεια, το 2018, σε ηλικία 57 ετών, η Gomez πήρε μια γενναία απόφαση. Προσφέρθηκε εθελοντικά να γίνει το πρώτο άτομο στο οποίο θα εμφυτευόταν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο με εκατό μικροβελόνες στην οπτική περιοχή του εγκεφάλου της. Αφού υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση στην Ισπανία, η Gomez πέρασε τους επόμενους έξι μήνες πηγαίνοντας στο εργαστήριο κάθε μέρα για τέσσερις ώρες για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να εκπαιδευτεί.

Στο τέλος της εκπαίδευσης, η Gomez μπόρεσε να διακρίνει σωστά μεταξύ οριζόντιων και κάθετων σχεδίων με ακρίβεια 100%. Στο τελευταίο μέρος του πειράματος, η Gomez φόρεσε ειδικά γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα η οποία σκανάρει τα αντικείμενα μπροστά της και διεγείρει διαφορετικούς συνδυασμούς ηλεκτροδίων στο εμφύτευμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απλών εικόνων. Τα γυαλιά επέτρεψαν τελικά στην Gomez να μπορεί να διαχωρίσει τα όρια μαύρων και λευκών γραμμών σε ένα πίνακα, ενώ μπόρεσε να βρει και την τοποθεσία ενός λευκού τετραγώνου σε έναν υπολογιστή.

Αυτήν τη στιγμή, φαίνεται ότι μόνο μια πολύ στοιχειώδης μορφή όρασης μπορεί να επιστρέψει με εμφυτεύματα, αλλά όσο περισσότερο μελετάμε τον εγκέφαλο, τόσο καλύτερα θα καταλαβαίνουμε πώς μπορούν να αναπαραχθούν ορισμένα πρότυπα διέγερσης πιο σύνθετες οπτικές εικόνες. Τέσσερις ακόμα ασθενείς βρίσκονται ήδη στη σειρά για να δοκιμάσουν τη συσκευή.

πηγή: sciencealert.com