Ερευνητές στο MIT δημιουργούν ύφασμα που μπορεί να αντιληφθεί και να αντιδράσει στην κίνηση του χρήστη

411
8d391960 2ddb 11ec bfaf 2b3290ffe6ab
©MIT News

Μια ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ και τη Σουηδία δημιούργησαν μια έξυπνη ίνα που μπορεί να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί στην κίνηση του χρήστη. Με το όνομα OmniFiber, το μαλακό ρομποτικό ύφασμα διαθέτει ένα κεντρικό κανάλι που επιτρέπει σε ένα ρευστό μέσο να ταξιδεύει μέσα από αυτό. Με τη βοήθεια πεπιεσμένου αέρα, οι ίνες μπορούν να λυγίσουν, να τεντωθούν, να κουλουριαστούν και να πάλλονται κατά παραγγελία. Αυτό είναι κάτι που τους επιτρέπει να παρέχουν απτική ανάδραση σε πραγματικό χρόνο, κάνοντάς τες να μοιάζουν με τεχνητό μυ.

Οι τεχνητές μυϊκές ίνες δεν είναι μια νέα ιδέα. Άλλες ερευνητικές ομάδες στο MIT έχουν προσεγγίσει την τεχνολογία με τον δικό τους τρόπο. Ωστόσο, αυτό που κάνει το OmniFiber ξεχωριστό, είναι ότι δεν χρειάζεται θερμότητα για να αλλάξει το σχήμα του. Αμέσως αυτό το καθιστά πιο πρακτικό αφού η υπερθέρμανση του δέρματος δεν αποτελεί πρόβλημα. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα, εφόσον είναι δυνατό να φτιάξετε το ύφασμα με σχετικά φθηνά υλικά και οι ίνες δεν απαιτούν λεπτή διαδικασία ύφανσης.

Η ομάδα οραματίζεται το ύφασμά τους να μπαίνει σε ρούχα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους μαθητές και τους τραγουδιστές να ελέγχουν καλύτερα την αναπνοή τους. Μια άλλη ακόμη πιο συναρπαστική εφαρμογή θα μπορούσε είναι ένα ρούχο OmniFiber με δυνατότητα να βοηθά κάποιον να ανακτήσει το φυσικό του μοτίβο αναπνοής μετά από αναπνευστικές ασθένειες όπως ο COVID-19.

Ο Ozgun Kilic Afsar, ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν στο ύφασμα, δήλωσε στο MIT News ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να εργάζεται στο σύστημα. Μεταξύ των πραγμάτων που θέλει να κάνει είναι να αναπτύξει ένα σύστημα κατασκευής που επιτρέπει τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων νημάτων.

πηγή: engadget.com