Γιατί δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε εφαρμογές και υπηρεσίες πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερα

104
webcam monitoring in 4k slow motion 60fps

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) χρήστες του διαδικτύου παρέχει σε εφαρμογές και υπηρεσίες άδεια πρόσβασης στο μικρόφωνό ή τη webcam του, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα 15.000 ατόμων που πραγματοποίησε η Kaspersky. Ωστόσο, σχεδόν έξι στους δέκα (59%) ανησυχούν ότι κάποιος θα μπορούσε να τους παρακολουθεί μέσω της κάμερας χωρίς να το γνωρίζουν και το 60% ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω κακόβουλου λογισμικού. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι προσπαθούν να προστατεύσουν προληπτικά τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, όσο προσαρμόζονται στην τηλεργασία.

Το 2020, η εξάρτηση από τις τηλεδιασκέψεις οδήγησε σε κολοσσιαία αύξηση εφαρμογών όπως το Microsoft Teams, του οποίου η χρήση από τον Ιούνιο του 2020 αυξήθηκε κατά 894%, σε σύγκριση με τη βασική του χρήση τον Φεβρουάριο του 2020. Έχει επίσης προκαλέσει σχεδόν παγκόσμια έλλειψη σε webcams με πολλούς κορυφαίους προμηθευτές να έχουν αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση.

Τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποι έχουν εκφράσει την προθυμία να επιτρέψουν την πρόσβαση της εφαρμογής στο μικρόφωνο και την κάμερά τους, λόγω της εξάρτησης από τις τηλεδιασκέψεις. Το 27% των ατόμων ηλικίας 25-34 επιτρέπουν πάντα την πρόσβαση, σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky. Αυτό είναι λιγότερο συχνό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, με το 38% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω να αποκαλύπτουν ότι δεν παρέχουν ποτέ σε εφαρμογές και υπηρεσίες τέτοια πρόσβαση.

Για να μείνουμε προστατευμένοι, πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την κάμερα και το μικρόφωνο. Για παράδειγμα, θα είχε νόημα μια εφαρμογή βιντεοκλήσης να έχει δικαιώματα κάμερας. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια εφαρμογή χωρίς καμία σχετική λειτουργικότητα που ζητά πρόσβαση στο μικρόφωνό σας χωρίς καλή δικαιολογία, ίσως είναι καλύτερο να μην επιτρέψουμε πρόσβαση.

Οι συμβουλές της Kaspersky είναι:

Επενδύστε σε ένα απλό, εξειδικευμένο κάλυμμα κάμερας, αναλύστε ποιες από τις τρέχουσες εφαρμογές σας επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή να έχουν πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνό σας και καταργήσετε τα δικαιώματα όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Στην έρευνα της Kaspersky “Consumer IT Security Risks Survey (Consumer ITSR)” συμμετείχαν 15.070 καταναλωτές παγκοσμίως το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020.

πηγή: techblog.gr