Η Google παίρνει πρόστιμο 177 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα για την κυριαρχία του Android

42
googleplex hq (cropped)

Στη Google επιβλήθηκε πρόστιμο 177 εκατομμυρίων δολαρίων (150 εκατομμύρια ευρώ) από την Επιτροπή Κορεάτικου Δικαιώματος Εμπορίου (KFTC) στη Νότια Κορέα. Το σκεπτικό πίσω από την κύρωση είναι η συμφωνία της Google που απαιτούσε από κατασκευαστές όπως η Samsung και η LG να υπογράψουν συμφωνία πριν αποκτήσουν πρόσβαση για χρήση Android OS στις συσκευές τους. Αυτό με τη σειρά του απαγόρευσε στις εν λόγω εταιρείες να εγκαθιστούν τροποποιημένες εκδόσεις του Android που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την Google στις συσκευές τους.

Το ζήτημα χρονολογείται από το 2011 όταν η LG και η Amazon αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα Fire Tablet με τροποποιημένη έκδοση Android, αλλά το προϊόν δεν έφτασε ποτέ στα ράφια λόγω πιθανής παραβίασης της συμφωνίας. Το 2013 η Samsung κυκλοφόρησε το πρώτο της έξυπνο ρολόι Galaxy Gear με Android 4.3 το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε με το Tizen OS λόγω των ίδιων περιορισμών που επέβαλε η Google.

Το KFTC θεωρεί τις προαναφερθείσες καταστάσεις σαφή παραδείγματα κατάχρησης της κυριαρχίας της Google στην αγορά της και της απαγόρευσε να επιβάλει τέτοιες απαιτήσεις στους τοπικούς προγραμματιστές smartphone Android, smartwatch και smart TV. Η Google σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

πηγή: gsmarena.com