Η ιστορία του Bluetooth

93
bluetooth 1330140 1280

Χρειάστηκαν χρόνια αλλά το USB αντικατέστησε τελικά τους τρόπους συνδεσιμότητας των πρώτων κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, χρόνια πριν εμφανιστεί το USB, υπήρχε μια άλλη τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων με φιλοδοξία να μπορεί να συνδέσει μεταξύ τους όλα τα ηλεκτρονικά είδη, χωρίς να χρησιμοποιεί καν καλώδια.

Από τις υπέρυθρες στο Bluetooth

Το Bluetooth αναπτύχθηκε από την Ericsson τη δεκαετία του 1990. Πήρε το όνομα του από τον βασιλιά της Δανίας Harald «Bluetooth» Gormsson, του 10ου αιώνα , ο οποίος ένωσε τη Δανία και τη Νορβηγία. Το λογότυπο του Bluetooth συνδυάζει τους ρούνους ᚼ και ᛒ, που είναι τα αρχικά του Harald.

soft reset t39 42eqkz
Ericsson T39

Εκείνο τον καιρό οι υπέρυθρες ήταν διαθέσιμες ως ασύρματη επιλογή μεταφοράς δεδομένων. Ωστόσο, αυτό απαιτούσε επαφή μεταξύ των συσκευών, που σημαίνει ότι έπρεπε οι συσκευές να “αντικρίζουν” η μία την άλλη κατά τη μεταφορά δεδομένων. Το Bluetooth μπορούσε να λειτουργήσει προς όλες τις κατευθύνσεις, αν και λειτουργούσε περίπου στα 10 μέτρα το μέγιστο, οπότε δεν είχε πραγματικά πλεονέκτημα ως προς το εύρος. Το πρώτο τηλέφωνο με δυνατότητα Bluetooth που κυκλοφόρησε στα καταστήματα ήταν το Ericsson T39, το 2001. Την ίδια χρονιά η IBM παρουσίασε τον φορητό υπολογιστή ThinkPad A30 με ενσωματωμένη σύνδεση Bluetooth.

Τα πρώτα αξεσουάρ Bluetooth

Το πρώτο αξεσουάρ Bluetooth ήταν ένα ασύρματο ακουστικό που παρουσιάστηκε το 1999. Λίγο αργότερα, το 2001, κυκλοφόρησαν τα πρώτα αξεσουάρ Bluetooth για το αυτοκίνητο. Τα πρώτα ποντίκια, πληκτρολόγια και εκτυπωτές Bluetooth βγήκαν επίσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Γρηγορότερη σύνδεση

Το Bluetooth 2.0 παρουσιάστηκε το 2005 με το “EDR” (Enhanced Data Rate), το οποίο τριπλασίασε την ταχύτητα μεταφοράς στα 2,1 Mbps. Η πραγματική ώθηση στην ταχύτητα θα έρθει το 2009 με το Bluetooth 3.0 και ταχύτητα που ανήλθε στα 24 Mbps.

Ταχεία ανάπτυξη και τι θα ακολουθήσει

Μέχρι το 2003 το Bluetooth είχε γίνει εξαιρετικά επιτυχημένο με 1 εκατομμύριο συσκευές να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 3 εκατομμύρια την εβδομάδα τον επόμενο χρόνο, έπειτα σε 5 εκατομμύρια το 2005. Έως το 2006 υπήρχαν ήδη 1 δισεκατομμύριο συσκευές Bluetooth και περίπου 10 εκατομμύρια νέες συνδέονταν κάθε εβδομάδα.

Δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη για την ύπαρξη του Bluetooth 6.0. Παρόλα αυτά υπάρχει μια νέα ασύρματη τεχνολογία που κερδίζει έδαφος – Ultra Wide Band ή UWB. Προς το παρόν το Bluetooth και το UWB συνυπάρχουν ειρηνικά, αλλά δεν είναι απίθανο ότι μπορεί να “συγκρουστούν” στο μέλλον.

πηγή: gsmarena.com