Η παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών φέρνει υψηλότερες τιμές στα προϊόντα

447
chipset 1198x500

Η πανδημία φαίνεται πως οφείλεται για τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων, εφόσον έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη στους επεξεργαστές, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν και η ποσότητα να μειώνεται. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε πολλά προϊόντα όπως τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, κονσόλες παιχνιδιών κ.α.

Το πρόβλημα αυτό έχει ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά και άρχισε με καθυστέρηση της παραγωγής των επεξεργαστών επειδή πολλά εργοστάσια είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, παρόλο που η παραγωγή έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, μια νέα αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι το πρόβλημα φτάνει σε σημείο κρίσης. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που επενδύουν σε ηλεκτρικά οχήματα υψηλής τεχνολογίας, η άνοδος των πωλήσεων των τηλεοράσεων και των οικιακών υπολογιστών και η κυκλοφορία νέων κονσολών παιχνιδιών και κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα 5G έχουν αυξήσει τις ανάγκες.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα του προβλήματος ήταν η περίπτωση της Apple, που είχε καθυστερήσει την κυκλοφορία του iPhone 12 λόγω της έλλειψης επεξεργαστών. Η Sony, η οποία μαζί με άλλους κατασκευαστές κονσολών έχει δυσκολευτεί με τις ελλείψεις αποθεμάτων κατά το προηγούμενο έτος, δήλωσε ότι ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους πωλήσεων για το νέο PS5 φέτος, λόγω του προβλήματος. Το Xbox της Microsoft δήλωσε ότι προβλέπει προβλήματα τροφοδοσίας που θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Samsung επίσης δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αναβάλει την κυκλοφορία του επόμενου smartphone της, παρόλο που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιπ στον κόσμο.

πηγή: theguardian.com