Η SpaceX στέλνει την πρώτη της ιδιωτική επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα

93
inspiration4 crew photo
©SpaceX

Η SpaceX εκτόξευσε τέσσερις ανθρώπους στο διάστημα την Τετάρτη, ξεκινώντας την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες. Με την ονομασία Inspiration4, η αποστολή σηματοδοτεί την πρόσφατη ιδιωτική αποστολή στο διάστημα, καθώς εταιρείες όπως η SpaceX του Elon Musk διαγωνίζονται για την ομαλοποίηση των διαστημικών ταξιδιών για όσους πληρώνουν, όχι μόνο για αστροναύτες.

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX απογειώθηκε από τον εκτοξευτή 39A της εταιρείας στο διαστημικό κέντρο Kennedy της NASA, ανεβαίνοντας από την ανατολική ακτή της Φλόριντα. Μέσα στην κάψουλα είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Jared Isaacman, εκπαιδευμένος πιλότος και ιδρυτής της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Shift4 Payments, και τρεις άλλοι που επέλεξε και πλήρωσε για να έρθουν μαζί του: Hayley Arceneaux, 29χρονη γιατρός, Christopher Sembroski, μηχανικός δεδομένων στη Lockheed Martin και Sian Proctor, γεωεπιστήμονας και πρώην υποψήφιος αστροναύτης της NASA.

Η αποστολή είναι σαν έρανος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για το St. Jude Children’s Hospital, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο που παρέχει επίσης δωρεάν περίθαλψη σε παιδιά με καρκίνο. Ο Isaacman δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια στο νοσοκομείο και, με την αποστολή Inspiration4, στοχεύει να συγκεντρώσει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια.

πηγή: theverge.com