Η Wang Yaping γίνεται η πρώτη Κινέζα που ολοκλήρωσε διαστημικό περίπατο

70
12728472 304d 11ec 8bc1 f82f86ab0ffa image hires 035806

Η Κινέζα αστροναύτης Wang Yaping έγραψε ιστορία την Κυριακή όταν έγινε η πρώτη γυναίκα της χώρας που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο, σύμφωνα με την εθνική διαστημική υπηρεσία.

Η Wang και ο αστροναύτης Zhai Zhigang, δύο από τα τρία μέλη της ομάδας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον νέο διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον διαστημικό περίπατο διάρκειας 6,5 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με την China Manned Space Agency (CMSA). Το τρίτο μέλος του πληρώματος του Shenzhou-13, ο Ye Guangfu, έμεινε στον διαστημικό σταθμό για να υποστηρίξει τον διαστημικό περίπατο από την κεντρική μονάδα.

Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, η ομάδα εγκατέστησε μια συσκευή ανάρτησης και συνδέσμους μεταφοράς στον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού. Έλεγξαν επίσης την ασφάλεια του υποστηρικτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας διαστημικής στολής της Κίνας. Είναι η πρώτη φορά που το πλήρωμα βγαίνει από τον σταθμό, από την άφιξή τους στις 16 Οκτωβρίου.

Λίγο αφότου βγήκε από την καμπίνα του διαστημικού σταθμού την Κυριακή, η Wang έγνεψε στο κοινό στη Γη και είπε ότι ένιωθε υπέροχα, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το κέντρο ελέγχου πτήσης και από τότε έγινε viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Wang είναι η δεύτερη γυναίκα της Κίνας στο διάστημα, αφού η Liu Yang έγραψε ιστορία μπαίνοντας στο διαστημόπλοιο Shenzhou-9 το 2012.

πηγή: edition.cnn.com