Κατάφερε η εταιρεία του Elon Musk να συνδέσει εγκέφαλο με υπολογιστή;

191
screenshot 3

Η Neuralink, εταιρεία Elon Musk που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής, δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube που φαίνεται να δείχνει ότι μία μαϊμού πλοηγεί έναν κέρσορα στην οθόνη χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό της.

Στον εγκέφαλο του Pager, μιας 9χρονης μαϊμούς, είχε εμφυτευτεί ένα τσιπάκι Neuralink περίπου έξι εβδομάδες πριν από τη λήψη του βίντεο. Διδάχτηκε για πρώτη φορά να παίζει βιντεοπαιχνίδια με ένα χειριστήριο και η ανταμοιβή του ήταν smoothie μπανάνας. Ενώ το έκανε αυτό, η συσκευή Neuralink κατέγραφε πληροφορίες σχετικά με το ποιοι νευρώνες λειτουργούσαν, μαθαίνοντας, ουσιαστικά, να προβλέπουν τις κινήσεις των χεριών του καταγράφοντας ποιες περιοχές του εγκέφαλου λειτουργούσαν. Αφού έγιναν γνωστά τα μοτίβα, το χειριστήριο, με το οποίο έπαιζε ο Pager, αποσυνδέθηκε από τον υπολογιστή. Η μαϊμού φαίνεται να συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό της.

Τον Ιούλιο του 2019, ο Musk είπε ότι μια μαϊμού είχε ήδη καταφέρει να ελέγξει έναν υπολογιστή με τον εγκέφαλό της, μέσω του εμφυτεύματος Neuralink. Από τότε, έχουμε δει επιδείξεις της τεχνολογίας Neuralink σε γουρούνια. Ένας μεταγενέστερος στόχος, είπε ο Musk σε ένα tweet, θα ήταν να στείλει σήματα από εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, προς εμφυτεύματα σε κύριες νευρικές συστάδες σώματος, “επιτρέποντας, για παράδειγμα, στους παραπληγικούς να περπατούν ξανά.”

πηγή: theverge.com