Κίνδυνος από τα software που προσπαθούν να προβλέψουν ποιος θα εγκληματίσει

244
cyber security 3480163 1280

Σε ένα ανατριχιαστικό δημοσίευμα, ο Guardian αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας του software της εταιρείας Voyager Labs που χρησιμοποιήθηκε σποραδικά από το διάσημο LAPD (Αστυνομική Διεύθυνση Λος Άντζελες). Σύμφωνα με τη βρετανικά εφημερίδα, που στηρίχτηκε σε στοιχεία που της παρέδωσε το Brennan Center, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η εταιρεία χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες πρακτικές για τον εντοπισμό δυνητικών τρομοκρατών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη στοχοποίηση αθώων πολιτών, αλλά και σε εφιαλτικά επίπεδα αστυνομικής επιτήρησης της ψηφιακής ζωής των πολιτών.

H Guardian διευκρινίζει ότι η Voyager Labs είναι μικρός παίκτης σε σύγκριση με τα «μεγάλα ψάρια» της Palantir (που απασχόλησε στη διάρκεια της πανδημίας και την ελληνική επικαιρότητα) και την Media Sonar, όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα της εταιρείας αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα ενός ευρύτερου οικοσυστήματος τεχνολογικών εταιρειών που αναπτύσσουν προηγμένα εργαλεία αστυνόμευσης.

Η αστυνομία έχει καλούς λόγους να επιθυμεί τέτοιου είδους προϊόντα, αφού υπόσχονται την επιτάχυνση των διαδικασιών, την εύρεση συνδέσεων που θα διέφευγαν από το ανθρώπινο μάτι, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων πιέσεων που δέχονται για μείωση της εγκληματικότητας. Όμως, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, όταν αυτές οι τεχνολογίες αξιοποιούν την παρουσία των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα, ουσιαστικά ποινικοποιούν καθημερινές συμπεριφορές, οι οποίες ενίοτε προστατεύονται και από τη νομοθεσία. Οι ειδικοί που εξέτασαν τα έγγραφα για τον Guardian, πιστεύουν ότι αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Voyager Labs.

Προκειμένου να γίνουν αντιληπτοί οι παραπάνω κίνδυνοι, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τι ακριβώς κάνουν αυτά τα software. Ουσιαστικά, «σαρώνουν» όλες τις πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί δημόσια για ένα πρόσωπο ή ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων, των «φιλιών», ακόμη και των emoji, τα αναλύει και τα κατηγοριοποιεί. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις τα διασταυρώνει με πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες δημόσια.

Εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι με τον τρόπο αυτό η τεχνολογία δημιουργεί έναν «χάρτη» ολόκληρης της διαδικτυακής παρουσίας ενός προσώπου, εξετάζοντας κυρίως τις αναρτήσεις τους, αλλά και τις επαφές τους – και κατατάσσοντας τις τελευταίες με βάση την εγγύτητα.

Τo software οπτικοποιεί τις στενές επαφές ενός προσώπου και τις συνδέσεις που έχουν αυτές μεταξύ τους, βρίσκει τον χώρο εργασίας τους και κάθε είδους «έμμεση» σύνδεση, δηλαδή τα άτομα με τα οποία ο χρήστης μοιράζεται περισσότερους από τέσσερις κοινούς φίλους. Επιπλέον, αναζητά έμμεσες επαφές με το πρόσωπο που ερευνάται και άλλα πρόσωπα για τα οποία έχει αναζητήσει πληροφορίες ο πελάτης της Voyager στο παρελθόν.

πηγή: in.gr