Ο Steve Jobs είχε προτείνει το MacOS για τα laptop της Dell

48
cnet michael dell steve jobs
©CNet

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dell, Michael Dell, μίλησε στο CNET, αναπολώντας την εποχή που ο Steve Jobs είχε ως στόχο η Dell να λάβει άδεια ώστε το Mac OS να λειτουργεί σε υπολογιστές που βασίζονται στην Intel και πώς αυτό θα μπορούσε να έχει αλλάξει τη βιομηχανία υπολογιστών.

Όπως λέει, ο Jobs προσέγγισε πρώτα τη Dell για μια συνεργασία μετά την απομάκρυνση από την Apple και την ίδρυση της NeXT. Ο Jobs ήθελε η Dell να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα NeXT σε υπολογιστές Dell και ισχυρίστηκε ότι ήταν καλύτερο από τα Windows. Ο Dell είπε στον Jobs ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί επειδή υπήρχε “μηδενικό ενδιαφέρον για τους πελάτες”.

Αφού ο Jobs επανήλθε στην Apple, προσπάθησε για άλλη μια φορά μια συμφωνία αδειοδότησης λογισμικού. Εκείνη την εποχή, ο Jobs πίεσε τον Dell λέγοντάς του ότι οι αγοραστές υπολογιστών μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ του λογισμικού της Apple ή των Microsoft Windows. Ο Dell θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα και ήθελε να πληρώσει στον Jobs ένα τέλος αδειοδότησης για κάθε υπολογιστή που πωλείται με Mac OS, αλλά ο Jobs ανησυχούσε ότι οι πωλήσεις υπολογιστών θα κανιβαλίσουν τις πωλήσεις Mac επειδή ήταν φθηνότεροι. Αντίθετα, ο Jobs ήθελε η Dell να φορτώνει το Mac OS παράλληλα με τα Windows σε κάθε υπολογιστή, κάτι που θα κόστιζε στην Dell εκατοντάδες εκατομμύρια σε δικαιώματα.

Η ιστορία του Michael Dell για το Mac OS X εμφανίζεται στα πρόσφατα δημοσιευμένα απομνημονεύματά του, “Play Nice But Win”, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης ιστορίες για τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε τον Jobs, τον έρωτά του με το Apple II και πώς ανέπτυξε μια φιλία με τον Jobs.

πηγή: macrumors.com