Οι CEO των Facebook και Google υπέγραψαν παράνομη συμφωνία διαφημίσεων μεταξύ των εταιρειών

60
5eea1726aee6a8563e507595
©Carsten Koall/Getty Images; Alex Wong/Getty Images

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai και ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, υπέγραψαν προσωπικά μια μυστική διαφημιστική συμφωνία που φέρεται να έδινε στο Facebook ειδικά προνόμια στη διαφημιστική πλατφόρμα της Google, σύμφωνα με πρόσφατα μη διατυπωμένα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Παρασκευή.

Ο ισχυρισμός προέρχεται από μια καταγγελία που υποβλήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020 από το Τέξας και πολλές άλλες πολιτείες κατά της Google για συμμετοχή σε «ψευδείς ή παραπλανητικές πράξεις» κατά τη λειτουργία του συστήματος δημοπρασιών αγοράς και πώλησης για ψηφιακές διαφημίσεις. Στην καταγγελία, οι γενικοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Google συνεργάστηκε παράνομα με το Facebook, τον πιο σκληρό ανταγωνιστή της στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης, για μια συμφωνία του 2018 που η Google ονομάστηκε “Jedi Blue” σε αναφορά στον Πόλεμο των Άστρων.

Πριν από την υποτιθέμενη συμφωνία, το Facebook φαινόταν να απειλεί την κυριαρχία της Google στην αγορά υποστηρίζοντας μια τεχνική αγοράς διαφημίσεων που ονομάζεται “header bidding”.

Η Google λέει ότι σχεδιάζει να ζητήσει από έναν δικαστή να απορρίψει την υπόθεση.

πηγή: buzzfeednews.com