Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα malware και πώς να προστατευτείτε

215
ransomware 2321110 1920

Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), μια εκ των κορυφαίων παρόχων λύσεων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Απρίλιο του 2021.

Οι 3 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού

 1. Dridex – Το Dridex είναι ιός Trojan που στοχεύει στην πλατφόρμα των Windows και σύμφωνα με πληροφορίες κατεβαίνει μέσω ενός συνημμένου spam σε e-mail. Το Dridex επικοινωνεί με έναν απομακρυσμένο διακομιστή και στέλνει πληροφορίες σχετικά με το μολυσμένο σύστημα. Μπορεί επίσης να κατεβάσει και να εκτελέσει αυθαίρετες ενότητες που λαμβάνει από τον απομακρυσμένο διακομιστή.
 2. Agent Tesla – Το Agent Tesla είναι ικανό να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες που πληκτρολογεί ο χρήστης ενώ ακόμη υποκλέπτει στιγμιότυπα οθόνης ώστε να αποκτά διαπιστευτήρια σε διάφορα λογισμικά που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή του θύματος, όπως το Google Chrome, το Mozilla Firefox και το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Outlook.
 3. Trickbot – To Trickbot είναι ένα τραπεζικό trojan που ενημερώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες. Αυτό επιτρέπει στο Trickbot να είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο κακόβουλο λογισμικό.

Οι 3 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού για κινητές συσκευές

 1. xHelper – Το xHelper είναι μια κακόβουλη εφαρμογή που βρίσκεται στο προσκήνιο από τον Μάρτιο του 2019 και χρησιμοποιείται για τη λήψη άλλων κακόβουλων εφαρμογών και την προβολή διαφημίσεων. Η εφαρμογή είναι ικανή να «κρύβεται» από τον χρήστη και να επανεγκατασταθεί αυτόματα σε περίπτωση που απεγκατασταθεί.
 2. Triada – Προσβάλλει τα Android και παρέχει προνόμια υπερ-χρήστη σε κακόβουλο λογισμικό που έχει μεταφορτωθεί.
 3. Hiddad – Το Hiddad είναι ένα κακόβουλο λογισμικό Android που επανασυσκευάζει νόμιμες εφαρμογές και στη συνέχεια τις κυκλοφορεί σε ένα κατάστημα τρίτων. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμφανίζει διαφημίσεις, αλλά μπορεί επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε βασικές λεπτομέρειες ασφαλείας ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα.

Οι πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα για τον Απρίλιο είναι:

 1. Agenttesla
 2. Dridex
 3. FormBook – Το FormBook εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016 και κλέβει πληροφορίες. Στοχεύει το λειτουργικό σύστημα Windows. Το FormBook συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορους περιηγητές ιστού, συλλέγει στιγμιότυπα οθόνης, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και μπορεί να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία σύμφωνα με εντολές από το C&C του.
 4. Trickbot
 5. Joker– Το Joker μπορεί να μπει στη συσκευή από το Google Play και είναι σχεδιασμένο να κλέβει μηνύματα SMS, λίστες επαφών και πληροφορίες της συσκευής. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό εγγράφει το θύμα κρυφά σε premium υπηρεσίες για διαφημιστικούς ιστότοπους.
 6. XMRig– Το XMRig είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία παραγωγής του κρυπτονομίσματος Monero και παρατηρήθηκε σε κυκλοφορία για πρώτη φορά τον Μάιο του 2017.
 7. Remcos– Το Remcos διανέμεται μέσω κακόβουλων εγγράφων του Microsoft Office τα οποία επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου SPAM και έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει την ασφάλεια των Microsoft Windows και να εκτελεί κακόβουλο λογισμικό με υψηλού επιπέδου προνόμια.
 8. Triada
 9. Danabot -Το Danabot στοχεύει στην πλατφόρμα των Windows. Το κακόβουλο λογισμικό στέλνει πληροφορίες στον διακομιστή ελέγχου του και κατεβάζει και αποκρυπτογραφεί ένα αρχείο για να εκτελεστεί στον μολυσμένο υπολογιστή. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό δημιουργεί μια συντόμευση στο φάκελο εκκίνησης του χρήστη για να επιτύχει την παραμονή του στο μολυσμένο σύστημα.
 10. xHelper

πηγή: digitallife.gr