Πώς να καταλάβετε αν παρακολουθούν το κινητό σας;

65

Μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθεί το κινητό σας, αρκεί να εισάγει στη συσκευή σας κάποιο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω sms που περιέχει κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης σε κωδικοποιημένη μορφή. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαγράφουμε απευθείας τα μηνύματα που λαμβάνουμε από πενταψήφιους κωδικούς ή αριθμούς του εξωτερικού τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Ένας άλλος τρόπος για να εισαχθεί λογισμικό παρακολούθησης είναι μέσω Bluetooth. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιο οικείο πρόσωπο που θα βρεθεί στον ίδιο ή σε πολύ κοντινό χώρο με σας, θα κάνει μετάδοση του κακόβουλου λογισμικού.

Το άτομο, το οποίο απέκτησε πρόσβαση στο κινητό σας μπορεί να προχωρήσει σε παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων σας, σε υποκλοπή των κλήσεων, των SMS, των MMS, των e-mail και όλων των αρχείων που ανταλλάζετε. Μπορεί, επίσης, να εντοπίσει και να ενεργοποιήσει την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεστε.

Κάθε κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο φύτεψε κάποιος στο κινητό σας, λειτουργεί όπως μια οποιαδήποτε εφαρμογή που καταναλώνει πόρους από αυτό. Έτσι, λοιπόν, θα καταναλώνονται περισσότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και περισσότερη μπαταρία, ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερο φορτίο στον επεξεργαστή του κινητού.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι κάτι μάλλον πηγαίνει στραβά, κι ίσως χρειαστεί να δράσετε άμεσα.

Όταν αντιληφθείτε ότι κάποιος παρακολουθεί το κινητό σας, αρχικά πρέπει να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή. Οι εφαρμογές που δεν έχουν εγκατασταθεί από εσάς, καθίστανται αυτομάτως ύποπτες. Μόλις εντοπίσετε κάποια που όντως σας παρακολουθεί, μπορείτε να την απεγκαταστήσετε, να τη διαγράψετε ή ακόμα καλύτερα να προχωρήσετε σε επαναφορά των εργοσταστιακών ρυθμίσεων της συσκευής.

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε εφαρμογές για τον καιρό γιατί δεν είναι λίγες αυτές που εντοπίστηκαν με ιούς, εφαρμογές βελτιστοποίησης γιατί συνήθως τα κινητά έχουν ήδη αυτή τη λειτουργία και το μόνο που κάνουν είναι να εξαντλούν την μπαταρία σας, όπως και τα ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης γιατί δεν έχουν προστασία των δεδομένων σας και μειώνουν την απόδοση του συστήματος.

πηγή: ot.gr