Σε έξυπνη πόλη μετατρέπεται η Αθήνα με το Project Αθηνά

240

Το Project Αθηνά πήρε το όνομά του από τη θεά της Σοφίας, αλλά και την πόλη των Αθηνών. Ένα όνομα ιδανικό για να περιγράψει το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που θα ενσωματώσει καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές φέρνοντας σημαντικές βελτιώσεις και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά δύο χρόνια προβλήματα των κατοίκων και των επισκεπτών – της καθαριότητας και της προσβασιμότητας – κάνοντας την Αθήνα “έξυπνη” πόλη. Το πρόγραμμα αποτελεί προσαρμογή της λύσης “Urban Intelligence” της ATCOM και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft.

Το Project Αθηνά συνίσταται στην τοποθέτηση αισθητήρων στον αστικό ιστό, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την καθαριότητα των δρόμων και της ατμόσφαιρας, την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ατόμων με αναπηρία, την ηχορύπανση, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Η πιλοτική του λειτουργία ξεκίνησε στην πλατεία Κοτζιά και στην περιοχή του Κολωνακίου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 10 συνολικά αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων για τη μέτρηση της στάθμης τους, σε διαβάσεις πεζών και ΑμεΑ για την ανίχνευση παρεμπόδισής τους, στο Δημαρχείο της Αθήνας, καθώς και σε επιμέρους σημεία των περιοχών αυτών.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες, στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε ειδικά σχεδιασμένη διαχειριστική πλατφόρμα, στην οποία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο και την ανάλυσή τους. Η μελλοντική διασύνδεση της πλατφόρμας με τις αρμόδιες αρχές, θα είναι η κινητήριος δύναμη για τη μετατροπή της γνώσης σε πράξη και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Την επόμενη μέρα του Project Αθηνά, οι φορείς καθαριότητας θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να σχεδιάζουν τις διαδρομές συλλογής απορριμμάτων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση αισθητήρων στις διαβάσεις με ράμπα θα εξασφαλίζει ότι αυτές θα μένουν ελεύθερες και θα ενημερώνει για τυχόν παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν τη διέλευση.

πηγή: ot.gr