Τα 4 smartphones που έχουν ίδιο επεξεργαστή με το drone που προσγειώθηκε στον Άρη

137
helicopter mars

Ο Άρης έχει νέο κάτοικο που ακούει στο όνομα Snapdragon.

Ο γνωστός σε όλους μας επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon, ο οποίος δίνει ισχύ στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφορούν, βρίσκεται εγκατεστημένος στο drone Ingenuity στον Άρη, αναφέρει η Qualcomm. Έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη πριν λίγες μέρες μέσω του οχήματος Perseverance (το οποίο χρησιμοποιεί επεξεργαστή παρόμοιο με αυτόν που μπορούσατε να βρείτε στα πρώτα iMac), και ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη του απόπειρα να πετάξει στον ουρανό του Άρη.

Ο Snapdragon ετοιμάζεται να πετάξει πάνω από τον κόκκινο πλανήτη

Το drone Ingenuity του Peserverance τροφοδοτείται από τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 801 ο οποίος χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Snapdragon Flight. Το Ingenuity δεν αποτελεί μέρος της κύριας αποστολής τους Peserverance. Αποτελεί μέρος ενός πειράματος ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους πτήση στην ατμόσφαιρα του Άρη, και για να δοκιμαστεί αυτό έχουν προγραμματιστεί πέντε δοκιμαστικές πτήσεις τον επόμενο μήνα.

Η πλατφόρμα Snapdragon Flight ανακοινώθηκε το 2015, περιλαμβάνει επεξεργαστή 2,26GHz και μπορεί να αποθανατίσει βίντεο ανάλυσης 4Κ. Το βάρους 1,8 κιλών ελικοφόρο χρειάζεται περισσότερη ισχύ από ότι το όχημα το ίδιο. Αυτό διότι επεξεργάζεται από μόνο του τον τρόπο με τον οποίο θα κινείται σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, σε πραγματικό πάντα χρόνο πάντα.

Το Ingenuity θα πρέπει να φροντίσει να διατηρεί τον εαυτό του ζεστό, να είναι πάντα φορτισμένο, να ελέγχει τους έλικές και τους κινητήρες του, να απογειώνεται και να προσγειώνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Οι πτήσεις θα γίνονται σε ύψος το πολύ πέντε μέτρων και θα διαρκούν έως και 90 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την NASA.

Το drone, είναι εφοδιασμένο με μία κάμερα που κοιτάζει προς τα κάτω ανάλυσης 0,5 megapixel η οποία χρησιμοποιείται για την πλοήγησή του, και μία 13 που κοιτάζει μπροστά για να το βοηθά να έχει πιο ολοκληρωμένη άποψη του περίγυρου του.

Η επικοινωνία του λειτουργεί στα 900MHz, παρόμοια με αυτή των ασυρμάτων τηλεφώνων της αγοράς, και μεταδίδει τα δεδομένα που λαμβάνει στο rover, με ροή 250kbps από απόσταση 800 μέτρων.

Τα τέσσερα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το Snapdragon 801

Το chipset Snapdragon 801 έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετά smartphones τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ σας παρουσιάζουμε τέσσερα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το ίδιο τσιπ με το drone που έχει φτάσει στον Άρη:

OnePlus One

Το κινητό OnePlus One, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015, αποτελεί μεταξύ άλλων ένα από τα κινητά που διαθέτει τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 801.

one plus one 1

Samsung Galaxy S5

To Samsug Galaxy S5 που «βγήκε» το 2014 ήταν αυτό που λένε value for money για την περίοδο κυκλοφορίας του. Μεταξύ άλλων εκείνη την περίοδο το κινητό είχε την καλύτερη οθόνη, τις καλύτερες Wi-Fi επιδόσεις, και την καλύτερη κάμερα που είχει υπάρξει ποτέ σε Android κινητό.

image

LG G3

Το LG G3, που κυκλοφόρησε επίσης το 2014 συνδύαζε μία πολύ καλή οθόνη, με τεράστιας χωρητικότητας μπαταρία, λεπτό σε μέγεθος πολυτελές περίβλημα, κάνοντάς το ένα από τα πιο εξελιγμένα τηλέφωνα της αγοράς.

lg g3

HTC One M8

Τελευταίο και καλύτερο δεν είναι άλλο από το HTC One M8, που κυκλοφόρησε κι αυτό με τη σειρά του το 2014. Στο συγκεκριμένο κινητό, οι εφαρμογές ξεκινούσαν πολύ γρήγορα, τα πιο απαιτητικά παιχνίδια έτρεχαν με απίστευτη ταχύτητα, ενώ αρκετά εύκολα μπορούσε κάποιος να περιηγηθεί σε σελίδες έκδοσης desktop.

htc 878840 1280

Πηγή: PCmag.com