Τα πάντα για το έξυπνο σπίτι

434
Smarthome Xpert

Τα πλεονεκτήματα, αλλά και οι μύθοι του smart home

Μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε τον έξυπνο έλεγχο του σπιτιού σας, εξοικονομώντας ενέργεια.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι αλματώδης, όπως φαίνεται από τις νέες τεχνολογίες και τους αυτοματισμούς που έχουν μπει στη ζωή μας. Όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται με το διαδίκτυο, εξέλιξη που μας επιτρέπει να ελέγχουμε σχεδόν τα πάντα από απόσταση ακόμη και χιλιομέτρων. Το έξυπνο σπίτι είναι το επιστέγασμα αυτής της εξέλιξης.

Τι είναι το smart home

Οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής δημιουργούν διαρκώς νέες ανάγκες, οι οποίες απαιτούν την διαχείριση τους από ένα σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου. Η φράση “έξυπνο σπίτι” χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε οικία, ενσωματώνει -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τη δυνατότητα ρύθμισης και έλεγχου ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Το σπίτι με νοημοσύνη σκέπτεται και ενεργεί βάση των καθημερινών σας αναγκών και συνηθειών, δίνοντας σας τον απόλυτο έλεγχο σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, περιεχομένων multimedia κ.α. Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εντός του κτιρίου είτε βρίσκεται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή.

Με άλλα λόγια, το έξυπνο σπίτι είναι το σύνολο των αυτοματισμών με τους οποίους ομαδοποιούνται, οργανώνονται, και εκτελούνται οι περισσότερες λειτουργίες της κατοικίας μας, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Οι αυτοματισμοί στο έξυπνο σπίτι δεν είναι μία πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε περισσότερο τα τελευταία 2-3 χρόνια, λόγω της τεράστιας εξέλιξης των smartphones και του διαδικτύου γενικότερα.

Διαλύοντας τους μύθους

Μπορεί το έξυπνο σπίτι να μοιάζει σε αρκετούς περισσότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο εν έτει 2020 τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Ο πρώτος μύθος που συνοδεύει το έξυπνο σπίτι είναι το υψηλό κόστος. Δηλαδή πως απαιτείται να ξοδέψετε πολλά χρήματα, αλλά και υπερβολικές τεχνολογικές γνώσεις για να «επενδύσετε» την οικία σας με τεχνολογικούς αυτοματισμούς.

Η αλήθεια, όμως, είναι κάπου στη μέση. Όπως σε όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, έτσι και εδώ δεν χρειάζεται να καταβάλουμε υπέρογκα χρηματικά ποσά για την τεχνολογική εξέλιξη και τη διασυνδεσιμότητα της οικίας μας. Στις ημέρες μας, το έξυπνο σπίτι μπορεί να υλοποιηθεί πιο εύκολα από ποτέ. Τόσο το στήσιμο, όσο και ο χειρισμός του, δεν απαιτούν πολλά παραπάνω από την εξοικείωση με ένα smartphone ή tablet.

Σύμφωνα με τη δεύτερη αντίληψη-μύθο που επικρατεί, τα συστήματα του έξυπνου σπιτιού μπορούν να παραβιαστούν πολύ εύκολα, και η ιδιωτικότητά μας να γίνει έρμαιο των χάκερ.

Ωστόσο, στην εποχή μας το έξυπνο σπίτι βασίζεται σε νέα ασύρματα πρωτόκολλα που προσθέτουν παραπάνω ασφάλεια, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Επιπλέον, η ασύρματη δικτύωση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την επικείμενη έλευση του Wi-Fi 6.

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται μας εκθέτει ιδιωτικά, δηλαδή το έξυπνο σπίτι αποτελείται από συσκευές που ακούνε και καταγράφουν την ιδιωτική μας ζωή. Ιδίως αν κάποια στιγμή αποκτήσουμε έναν Voice Assistant, όπως η Alexa και το Google Home, θα ακούσουμε να μας το λένε συχνά.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου αληθές. Οι συσκευές επεξεργάζονται τοπικά τις εντολές μας και δεν στέλνουν πληροφορίες στην Amazon ή την Google. Αν κατέγραφαν και απέστελλαν ό,τι ακούν στο σπίτι μας, θα βλέπαμε μία δραστική αύξηση στη χρήση του δικτύου, που είναι εύκολο να εντοπιστεί.

Πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή μας

Το πρώτο πλεονέκτημα του έξυπνου σπιτιού είναι ο έλεγχος του φωτισμού. Mπορούμε να αναβοσβήσουμε τα φώτα του σπιτιού ή του κήπου από το κινητό μας, ώστε να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει κινητικότητα στην κατοικία, αποτρέποντας πιθανή διάρρηξη.

Το πλεονέκτημα σε τέτοιου είδους αυτοματισμό είναι ότι δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζουμε ότι το κόστος αυτών των έξυπνων συσκευών είναι αμελητέο. Κυμαίνεται μεταξύ 5 – 20 ευρώ, ανάλογα τις ανάγκες μας.

Εκτός από τη διαχείριση του φωτισμού, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια της οικίας μας. Τέτοιες μπορεί να είναι το κατέβασμα των ρολών ή η ενεργοποίηση μιας σειρήνας. Επιπλέον, η ενεργοποίηση μιας κάμερας που μας ειδοποιεί άμεσα με εικόνα και ήχο στο κινητό ή η προσομοίωση ύπαρξης ανθρώπων μέσα στο σπίτι. Όταν απουσιάζουμε για διακοπές, εκτός από τους αυτοματισμούς στον έλεγχο φωτισμού, μπορούμε να εποπτεύουμε με κάμερες τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Πάλι, μπορούμε να πούμε ότι αυτό επιτυγχάνεται με πολύ οικονομικό τρόπο, διαμέσου των νέων 1080P Smart IP καμερών. Ακόμη και οι παλαιότερες οικίες με έλλειψη σχετικής υποδομής μπορούν πλέον να μεταμορφωθούν σε ένα έξυπνο σπίτι και να επωφεληθούν από ένα οικιακό δίκτυο ασφάλειας που μπορεί να καλύπτει εξ ολοκλήρου τον χώρο.

Άλλη μια ωφέλεια του έξυπνου σπιτιού είναι η άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσα από το σύστημα εγκατάστασης, δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε πολλές συσκευές της οικίας με την χρήση του κινητού μας. Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι τα ψυγεία, οι φούρνοι, οι θερμοσίφωνες, και οι θερμοστάτες. Πρόκειται για συσκευές που μπορούν να εκμεταλλευτούν το έξυπνο σπίτι κατά τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

Επίσης, για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία, μπορούμε να προγραμματίσουμε πιθανά σενάρια τα οποία εφαρμόζονται με το πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό ή με τη λειτουργία ενός διακόπτη. 

Τα πρωτόκολλα συνδεσιμότητας

Όλα αυτά τα συστήματα με τα οποία δικτυώνεται το σπίτι μας βασίζονται σε πρωτόκολλα συνδεσιμότητας.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ZigBee, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ανοικτό ασύρματο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα προϊόντα smarthome που βασίζονται σε hub. Αρκετά από αυτά κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά.

Ακολουθεί το Z-Wave, που προσθέτει ασφάλεια στα προϊόντα του έξυπνου σπιτιού. Απαιτεί από κάθε συσκευή να χρησιμοποιεί μοναδικά αναγνωριστικά για να επικοινωνεί με το hub, παρέχοντας και εύκολη αναγνώριση.

Ο νέος παίκτης στο έξυπνο σπίτι είναι το Amazon Sidewalk. Πρόκειται για ένα ασύρματο πρότυπο το οποίο η Amazon ελπίζει ότι θα αντικαταστήσει το Bluetooth, Wi-Fi, και 5G στον χώρο μας.