Θα συνδέονται τα κινητά μας με δορυφόρους;

163
10398819016 f46da69140 b

Πιθανότατα δεν έχετε ακούσει το όνομα της διαστημικής startup “Lynk”, αλλά μπορεί να φέρει επανάσταση στην ασύρματη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Η Lynk έγινε μια από τις πρώτες εταιρείες που πραγματοποίησαν με επιτυχία μια άμεση σύνδεση μεταξύ ενός δορυφόρου σε τροχιά και των συνηθισμένων σύγχρονων κινητών τηλεφώνων. Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε επίσημα πριν από τρεις μήνες και ταξίδεψε με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, στην πτήση Transporter-2 τον Ιούνιο.

Αφού άφησαν τον δορυφόρο σε τροχιά για λίγο και έκαναν διάφορες δοκιμές, οι ερευνητές στη Lynk ανακοίνωσαν ότι το “Shannon” (όπως ονομάζεται ο δορυφόρος) είχε συνδεθεί επιτυχώς με εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα σε διαφορετικές ηπείρους της Γης. Επειδή ήταν μόνο ένας δορυφόρος, αυτή η σύνδεση κράτησε μόνο λίγα λεπτά κάθε φορά για κάθε τηλέφωνο, καθώς ο Shannon διέσχιζε την εκάστοτε περιοχή. Οι «εκατοντάδες» συσκευές (κανονικές, μη τροποποιημένες) που κατάφεραν να συνδεθούν με τον Shannon διανεμήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Μπαχάμες.

Παρόλο που αυτός ο πρώτος δορυφόρος είναι σε θέση να παρέχει μόνο μονόλεπτη σύνδεση ημερησίως σε ένα τηλέφωνο κατά μήκος της τροχιάς του σε οποιοδήποτε σημείο, ο Lynk έχει τεράστια σχέδια για το μέλλον. Το επόμενο έτος, θα υπάρχουν 10 δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 500 χιλιομέτρων και θα παρέχουν άμεση σύνδεση για μεγάλο μέρος του κόσμου, η οποία θα διαρκέσει λίγες ώρες.

Σε δύο χρόνια από τώρα, το 2023, η Lynk υπόσχεται να έχει 100 δορυφόρους στο διάστημα, οι οποίοι θα παρέχουν στον μεγαλύτερο μέρος του κόσμου κάλυψη κάθε πέντε έως είκοσι λεπτά.

πηγή: phonearena.com