Το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που δέχεται το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα

119
bitcoin 2007769 1920

Το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που δέχεται επίσημα ένα κρυπτονόμισμα. Ο Πρόεδρος Nayib Bukele είπε ότι θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα κάνει το Bitcoin νόμιμο χρήμα, παράλληλα με το δολάριο των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την εταιρεία ψηφιακών πορτοφολιών Strike για να δημιουργήσει ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο γύρω από την ψηφιακή νομισματική μορφή. Ο ιδρυτής της Strike, Jack Mallers, ισχυρίστηκε ότι το Bitcoin θα βοηθούσε χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ να προστατευθούν από τις «πιθανές διαταραχές» του πληθωρισμού.

Αυτή η κίνηση μπορεί να μην είναι τόσο τολμηρή όσο φαίνεται. Οι μεταφορές χρημάτων από μετανάστες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ και συχνά περιλαμβάνουν υψηλά τέλη συναλλαγών καθώς και μεγάλες καθυστερήσεις. Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις μεταφορές πιο πρακτικές και άμεσες. Στους κατοίκους αρέσουν σίγουρα οι ψηφιακές πληρωμές – η εφαρμογή Strike έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στη χώρα όταν κυκλοφόρησε εκεί τον Μάρτιο.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στοίχημα. Το Bitcoin δεν υποστηρίζεται από έναν σταθερό πόρο όπως ο χρυσός. Όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο – οι τεράστιες αιχμές και οι πτώσεις συνδέονται συχνά με γεγονότα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν δευτερεύοντα αλλού. Ένας κάτοικος που βασίζεται σε μια μεταφορά Bitcoin για να καλύψει τα κέρδη θα μπορούσε να καταστραφεί εάν η αξία πέσει. Αν η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ πετύχει, θα μπορούσε να δώσει στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα μια άλλη βάση στον οικονομικό κόσμο, καθιστώντας εύκολη τη συνεργασία με μια ολόκληρη χώρα.

πηγή: engadget.com