Το Facebook απαγόρευσε σχεδόν 1.000 «στρατιωτικά κινήματα», αποκαλύπτουν έγγραφα

329
50811723122 2811bdf667 c
©Blink O'fanaye

Το Facebook έχει τοποθετήσει τουλάχιστον 986 ομάδες σε ιδιωτικό κατάλογο απαγορευμένων «στρατιωτικών κινημάτων», σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Facebook. Τα έγγραφα υπαινίσσονται το μέγεθος της οργάνωσης στρατιωτικών κινημάτων στο Facebook.

Τα στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα αποτελούν ένα μέρος της μεγαλύτερης λίστας «επικίνδυνων ατόμων και οργανώσεων» του Facebook. Ο όρος αναφέρεται σε ένοπλες ομάδες που προωθούν ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και ομάδες που υποστηρίζουν τη βία ή την επίθεση σε διαδηλώσεις. Στην πράξη, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από δεξιές ομάδες, αλλά και από μερικές αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κατάλογος των «επικίνδυνων ατόμων» του Facebook περιλαμβάνει επίσης ναζιστικές ομάδες, ομάδες μίσους όπως την Ku Klux Klan και ομάδεςτης Αλ Κάιντα και άλλων παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε όλους απαγορεύεται η διατήρηση σελίδων, ομάδων ή προφίλ στην υπηρεσία. Από εκεί και πέρα, οι κατηγορίες ταξινομούνται σε βαθμίδες. Η βαθμίδα 1 περιλαμβάνει ομάδες μίσους και τρομοκρατίας και οι χρήστες του Facebook δεν μπορούν να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε οποιαδήποτε μορφή. Η βαθμίδα 2 περιλαμβάνει «βίαιους μη κρατικούς παράγοντες» όπως ένοπλοι που μπορούν να επαινούνται μόνο για μη βίαιες δραστηριότητες. Τα στρατιωτικά κινήματα χαρακτηρίζονται ως Βαθμίδα 3, τα οποία δεν έχουν συγκρίσιμους περιορισμούς στο πώς οι χρήστες τα συζητούν.

Το Facebook σημείωσε τον Οκτώβριο του 2020 ότι είχε εντοπίσει 600 τέτοια κινήματα και αφαίρεσε περίπου 2.400 σελίδες και 14.200 ομάδες που διατηρούν.

πηγή: theverge.com