Το πρόγραμμα του Facebook για VIP επιτρέπει σε πολιτικούς και διάσημους να παραβιάζουν τους κανόνες του

23
mark zuckerberg f8 2018 keynote (41793468182)

Το Facebook χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ένα ελάχιστα γνωστό VIP πρόγραμμα που επέτρεψε σε εκατομμύρια χρήστες υψηλού προφίλ να παραβιάσουν τους κανόνες του, σύμφωνα με νέα έκθεση της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα, που ονομάζεται “XCheck” ή “cross check” δημιουργήθηκε προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν το Facebook κάνει λάθος επηρεάζοντας τον λογαριασμό ενός χρήστη υψηλού προφίλ. Το πρόγραμμα διασταυρούμενων ελέγχων σημαίνει ότι εάν ένας από αυτούς τους λογαριασμούς παραβίαζε τους κανόνες του, η παράβαση αποστέλλεται σε ξεχωριστή ομάδα, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από τους υπαλλήλους του Facebook, και όχι από τους συντονιστές που συνήθως ελέγχουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες.

Η έκθεση της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι “το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που επισημαίνεται από το σύστημα XCheck δεν αντιμετώπισε μεταγενέστερη επανεξέταση”. Αυτό επέτρεψε ουσιαστικά σε διασημότητες, πολιτικούς και άλλους χρήστες υψηλού προφίλ να παραβιάσουν τους κανόνες χωρίς συνέπειες.

Σε ένα περιστατικό που περιγράφεται στην έκθεση, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Νεϊμάρ δημοσίευσε γυμνές φωτογραφίες μιας γυναίκας που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Μια τέτοια ανάρτηση αποτελεί παραβίαση του κανόνα του Facebook γύρω από το μη συναινετικό γυμνό και οι παραβάτες των κανόνων συνήθως αποκλείονται από την πλατφόρμα. Αλλά το σύστημα διασταυρούμενων ελέγχων “εμπόδισε τους συντονιστές του Facebook να αφαιρέσουν το βίντεο” και η ανάρτηση προβλήθηκε σχεδόν 60 εκατομμύρια φορές πριν τελικά καταργηθεί. Ο λογαριασμός του δεν αντιμετώπισε άλλες συνέπειες.

Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες έρευνες σχετικά με τις πολιτικές εποπτείας περιεχομένου του Facebook.

πηγή: engadget.com