Το πρώτο ασύρματο υποβρύχιο drone της Hydromea

252

Παρά την πρόοδο στον τομέα των υποβρύχιων τηλεχειριζόμενων drones, κατά κανόνα παραμένουν συνδεδεμένα με την επιφάνεια μέσω καλωδίων επικοινωνίας. Τα ραδιοκύματα δεν ταξιδεύουν εύκολα στο νερό, οπότε τα ROV (Remotely Operated Vehicles) πρέπει να είναι συνδεδεμένα μέσω καλωδίων με την επιφάνεια, ώστε να αποστέλλονται εντολές και να επιστρέφει βίντεο. Σε αρκετές περιπτώσεις τροφοδοτούνται και με ενέργεια μέσω αυτών των καλωδίων. Το καλώδιο μπορεί να είναι πολύ βαρύ και να χρειάζονται αρκετά μεγάλα σκάφη επιφάνειας για τη μεταφορά του ή μπορεί να κολλήσει σε αντικείμενα στον βυθό.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του ExRay της ελβετικής startup Hydromea, που χρησιμοποιεί φως για αυτή τη δουλειά. 

Το ExRay προωθείται από τη Hydromea ως «το πρώτο ασύρματο υποβρύχιο drone στον κόσμο» και χρησιμοποιεί το υπάρχον σύστημα υποβρυχίων επικοινωνιών Luma της εταιρείας, το οποίο μεταδίδει δυαδικά δεδομένα μέσω του νερού με παλμούς φωτός. Ειδικότερα, το Luma στέλνει παλμούς μπλε LED φωτός των 470 νανομέτρων μεταξύ δύο οπτικών μόντεμ – ένα βρίσκεται στο σκάφος και ένα στην επιφάνεια. Τα δεδομένα μεταδίδονται με ταχύτητα 10 megabits το δευτερόλεπτο, οπότε μεταδίδονται ακόμα και HD video από την κάμερα του ExRay χωρίς lag. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα περιορισμοί: Ο Αλεξάντερ Μπαρ, συνιδρυτής της Hydromea, λέει πως το σκάφος έχει εμβέλεια επικοινωνίας 50 μέτρων σε καθαρά ύδατα και σε απόλυτο σκοτάδι, ενώ μειώνεται σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι πιο πολύπλοκες.

Η εταιρεία αποσκοπεί σε εμβέλεια τουλάχιστον 100 μέτρων – και γιατί όχι ακόμα παραπάνω εάν η τεχνολογία εξελιχθεί περαιτέρω. Επίσης, το σκάφος προορίζεται κυρίως για λειτουργία σε κλειστούς χώρους (όπως δεξαμενές έρματος σε σκάφη), οπότε η εμβέλεια δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη φάση.

Το ExRay έχει μήκος 70 εκατοστά, βάρος 7 κιλά και διαθέτει επτά προωθητήρες.

πηγή: naftemporiki.gr