Το WhatsApp παίρνει πρόστιμο 225 εκατ. ευρώ στην Ιρλανδία για παράβαση των κανόνων προστασίας δεδομένων

287
whatsapp icon app

Το WhatsApp που ανήκει στο Facebook έλαβε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία, για παράβαση των κανόνων προστασίας δεδομένων.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) εξέδωσε το πρόστιμο, επειδή η WhatsApp Ireland δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες προστασίας δεδομένων στους χρήστες και δεν τήρησε τις υποχρεώσεις διαφάνειας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει εκδοθεί ποτέ από το DPC και το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε οργανισμό σύμφωνα με τους νόμους της Ε.Ε για την προστασία δεδομένων.

Η απόφαση αναφέρει ότι το WhatsApp: απέτυχε να επεξεργαστεί τα δεδομένα των χρηστών με νόμιμο, δίκαιο και διαφανή τρόπο, απέτυχε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής των δεδομένων “σε συνοπτική, διαφανή, κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή, χρησιμοποιώντας σαφή και απλή γλώσσα”, απέτυχε να ενημερώσει τους χρήστες πού αποθηκεύτηκαν τα δεδομένα τους, τα στοιχεία κάποιου που μπορούν να επικοινωνήσουν και τους σκοπούς των δεδομένων που συλλέχθηκαν και ποιος τα λαμβάνει, απέτυχε να ενημερώσει τους χρήστες όταν τα προσωπικά τους δεδομένα ελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από τρίτους και από πού προήλθαν αυτά τα δεδομένα.

Όλα ξεκίνησαν το 2018 και τον Ιούλιο, σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, δόθηκε εντολή στο DPC να επανεκτιμήσει και να αυξήσει το αρχικά προτεινόμενο πρόστιμό του. Έτσι, επιβλήθηκε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ έφτασε.

Το WhatsApp λέει ότι το πρόστιμο είναι “εντελώς δυσανάλογο” και πρόκειται να ασκήσει έφεση. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα εν λόγω ζητήματα σχετίζονται με τις πολιτικές που ίσχυαν το 2018, προσθέτοντας ότι “το WhatsApp δεσμεύεται να παρέχει μια ασφαλή και ιδιωτική υπηρεσία. Έχουμε εργαστεί για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι διαφανείς και περιεκτικές και θα συνεχίσουμε”.

πηγή: gsmarena.com