Ξεκίνησε η CES 2022

21
ces

Το Consumer Electronic Show (CES) είναι η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο και αποτελεί το σημείο αναφοράς της βιομηχανίας της τεχνολογίας αφού χιλιάδες εταιρείες παρουσιάζουν τις νέες τους δημιουργίες. Η CES διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1967 στην Νέα Υόρκη και γινόταν δύο φορές τον χρόνο σε διαφορετική αμερικανική πόλη. Κάποια στιγμή εξαιτίας της συνεχώς μεγαλύτερης έκτασης και σημασίας που αποκτούσε η έκθεση αυτή αποφασίστηκε να γίνεται μια φορά ετησίως και τελικά επιλέχθηκε το Λας Βέγκας ως μόνιμος τόπος διεξαγωγής της.

Στην τελευταία CES που διεξήχθη πριν την έναρξη της πανδημίας συμμετείχαν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες εταιρείες και ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 200 χιλιάδες ενώ περίπου επτά χιλιάδες ήταν οι δημοσιογράφοι που την κάλυψαν. Πέρυσι η CES αποτέλεσε ένα αποκλειστικά online γεγονός αλλά ενώ φέτος αναμενόταν επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς τελικά το νέο κύμα της πανδημίας προκάλεσε σημαντικά οργανωτικά της τελευταίας στιγμής. Πολλές κορυφαίες εταιρείες απέσυραν την δια ζώσης συμμετοχή τους, ο αριθμός των επισκεπτών περιορίστηκε στους 50 χιλιάδες ενώ τελικά αποφασίστηκε η έκθεση που ξεκινάει την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί στις 7 και όχι στις 8 Ιανουαρίου όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Την πρώτη μέρα της CES κάνουν την εμφάνιση τους τα προϊόντα νεοφυών και μικρομεσαίων εταιρειών τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των… έξυπνων gadgets. Τις επόμενες δύο μέρες θα εμφανιστούν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της έκθεσης που είναι παραδοσιακά οι τηλεοράσεις, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (επιτραπέζιοι και φορητοί), τα κινητά τηλέφωνα, επεξεργαστές και τα ρομπότ. Τα τελευταία χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω σε drones αλλά και φουτουριστικά μοντέλα αυτοκινήτων που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Ο τομέας που αναμένεται να κερδίσει φέτος μεγάλο μερίδιο από τα φώτα της δημοσιότητας είναι τα διαφόρων ειδών οικιακά ρομπότ. Θα παρουσιαστούν σκούπες τεχνητής νοημοσύνης που καθαρίζουν τέλεια κάθε σημείο του σπιτιού αποφεύγοντας κάθε εμπόδιο φροντίζοντας παράλληλα να μην προκαλούν ζημιές ενώ παράλληλα αποστειρώνουν τους χώρους που περνούν με υπεριώδη ακτινοβολία για να εξολοθρεύουν κάθε είδους μικρόβια και επικίνδυνους ιούς.

Θα εμφανιστούν επίσης ρομπότ που θα μπορούν να λειτουργούν ως φύλακες του σπιτιού ενώ επίσης θα να παρακολουθούν αν είναι καλά άτομα που χρήζουν παρακολούθησης και βοήθειας (ασθενείς, ηλικιωμένους) και θα ενημερώνουν τους χρήστες. Θα εμφανιστούν ρομπότ που θα έχουν εκτός από αυτές τις ικανότητες και δυνατότητες παροχής κάθε είδους πληροφοριών συνδεόμενα είτε αυτόνομα με το Διαδίκτυο είτε με τον ψηφιακό οικιακό βοηθό που διαθέτει ένα σπίτι. Θα μπορούν επίσης να ψυχαγωγούν τους κατοίκους του σπιτιού και ειδικά τα παιδιά.

πηγή: naftemporiki.gr