Ξύλινο ρομποτικό χέρι τροφοδοτείται από πλαστικούς μύες

35
screenshot 13
© New Scientist

Ένα πολυμερές που αλλάζει σχήμα όταν θερμαίνεται και μπορεί να σηκώσει αντικείμενα 5000 φορές το βάρος του, μπορεί να εφαρμοστεί στην ρομποτική.

Τα πολυμερή μνήμης σχήματος αναστρέφονται μεταξύ της κανονικής τους κατάστασης, όπου τα μόρια είναι εύκαμπτα, και της παραμορφωμένης κατάστασής τους. Μόλις βρεθεί σε τεντωμένη, παραμορφωμένη κατάσταση, το πολυμερές μπορεί να μη τεντωθεί, συνεχίζοντας την «κανονική» του κατάσταση. Ωστόσο, τα παραδοσιακά πολυμερή μνήμης σχήματος δεν αποθηκεύουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας ενώ είναι τεντωμένα-πράγμα που σημαίνει ότι δεν απελευθερώνουν πολλή ενέργεια ενώ απλώνονται, πράγμα που περιορίζει τη χρήση τους σε εργασίες που περιλαμβάνουν ανύψωση ή μετακίνηση αντικειμένων.

Η Zhenan Bao στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της έχουν πλέον δημιουργήσει ένα πολυμερές μνήμης σχήματος που αποθηκεύει και απελευθερώνει αξιόλογες ποσότητες ενέργειας.

Το πολυμερές μπορεί να τεντωθεί στο πενταπλάσιο του αρχικού του μήκους και να αποθηκεύσει έως και 17,9 joule ενέργειας ανά γραμμάριο στην εκτεταμένη του μορφή, έξι φορές περισσότερο από τα περισσότερα πολυμερή μνήμης σχήματος. Για να αποδείξει τις πιθανές χρήσεις του, η ομάδα μετέτρεψε το υλικό σε τεχνητό μυ μεταξύ του άνω και κάτω βραχίονα ενός ξύλινου χεριού. Όταν η άρθρωση του αγκώνα ισιώθηκε, το πολυμερές τεντώθηκε. Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας θερμότητα στο πολυμερές, έγινε συστολή, προκαλώντας κάμψη της άρθρωσης του αγκώνα.

πηγή: newscientist.com